Citrus Logo Image

20+ рецептів слайму без клею

720 переглядів

100%

Зміст:

Слайм, він же лизун, він же хендгам – тактильна антисрес-іграшка, яка підкорила світ своєю привабливою простотою. Зім’яти у долоні немаючий форми еластичний м’якуш приємно як і дітям, так і дорослим, але хто зна, що в ньому? Яскраві кольори й запахи можуть захоплювати очі, але не шкіру, тим більш дитячу. Щоб не позбавляти дитину (в тому числі й свою внутрішню) задоволення у вигляді антистресу-тягучки, можна приготувати його вдома самостійно. Відкриємо вам найкрутіші рецепти слайму. Буде весело взяти участь у самому процесі й пограти з його результатом. А щоб все вийшло дуже добре, краще обійтися без клею: найчастіше алергія буває саме на нього.

Міри та об’єми

Щоб вам було зручніше читати рецепти, наведемо універсальні об’єми посуду й столових приборів:

  • Чайна ложка містить 5 мл. Ми готуємо антистрес, а не виконуємо наукові експерименти, тому заплещемо очі на складності фізики й зробимо вигляд, що 5 мл – це те саме, що 5 г.
  • Столова ложка містить 15 мл. За принципом антистресу зрівняймо мілілітри й грами.
  • Стакан містить 0,2 літри.

Чому можна знехтувати між грамами і мілілітрами? Базиси, добавки й загусники мають різні властивості. У підсумку, все одно доведеться адаптувати інструкцію під себе. Можливо, хтось просто забажає зробити іграшку-антистрес м’якішою чи більш еластичнішою, ніж задумано автором.

Слайм без клею

Знадобиться:

  • крохмаль – 15 г;
  • рідке мило – 30 мл;
  • крем – 45 г.

За власним бажанням можна додати дитяче масло (або будь-яке інше з пом’якшувальним ефектом): його будемо використовувати для того, щоб тягучка не залишалась на шкірі й будь-яких поверхнях. Барвник – на свій розсуд. Підійде харчовий або той, що застосовується для яєць на Великдень. Їх можна замінити акрилом чи звичайною гуашшю. Можна взагалі обійтися без фарби, тоді іграшка просто не буде мати кольору. Або використовувати кольорове мило і крем. Решта – за бажанням слаймера: бісер, бусинки, блискітки додаємо разом із фарбою наприкінці.

За власним бажанням можна додати дитяче масло (або будь-яке інше з пом’якшувальним ефектом): його будемо використовувати для того, щоб тягучка не залишалась на шкірі й будь-яких поверхнях. Барвник – на свій розсуд. Підійде харчовий або той, що застосовується для яєць на Великдень. Їх можна замінити акрилом чи звичайною гуашшю. Можна взагалі обійтися без фарби, тоді іграшка просто не буде мати кольору. Або використовувати кольорове мило і крем. Решта – за бажанням слаймера: бісер, бусинки, блискітки додаємо разом із фарбою наприкінці.

З шампуню

Це – рідка основа багатьох антисрес-іграшок. Ось найпопулярніші їх різновиди.

Як зробити слайм з шампуню й зубної пасти

З’єднати в однаковому співвідношенні зубну пасту й шампунь (наприклад, по 35-40 мл), прибрати до холодильника на півгодини. У цей час готуємо розчин-активатор. Розчинити 5 г кухонної солі у невеликому об’ємі води (до половини склянки). Дістати суміш пасти й шампуню з холодильника, налити поверх неї 2-3 ст.л. активатора. Не розмішувати, повернути до холодильника й тримати там 12 годин. Потім можна сміливо брати хендгам у долоні: він вже не буде розтікатися й прилипати до шкіри.

Ще один варіант – з’єднати по одній ложці рідкої основи і пасти, але активувати їх вже не сіллю, а цукром. Додаємо у суміш 45 г цукру, перемішуємо, прибираємо до холодильника на 2 години. Після цього з’єднуємо з харчовою содою (по іншому гідрокарбонат натрію) і знову ставимо на 1-2 години до холодильника.

З крохмалем та олією

У підготовлений посуд налити 4-5 столових ложок рідкої основи й 2-3 – дитячого масла. Додати 30-45 г крохмалю-порошку, добре вимісити. Продовжувати підмішувати порошок до тих пір, поки хендгам не набуде бажану консистенцію. Якщо слайм почне підсихати, змастіть його маслом.

Як зробити слайм без клею й без згущувача

Інгредієнти приблизно ті самі, що й у попередньому рецепті: знадобиться приблизно 0,1 л шампуню (чим він буде густішим, тим краще), чверть склянки крохмалю і вода. Основу змішуємо з порошком до зникнення грудочок. Поступово додаємо 0, 1 л рідини, ретельно помішуючи після кожної наступної ложки. Після того, як додали останню, вимішуємо ще 5 хвилин. Готова іграшка має бути пишною, тягучою, вологою й легкою, схожою на тісто.

З піною для гоління, маскою-плівкою, содою й краплями для носа

Маску, піну, крем і шампунь беремо у співвідношенні 5:3:1:1, змішуємо їх у заздалегідь підготовленому посуді. Після ретельного перемішування треба додати дрібку гідрокарбонату натрію. Краплі (наприклад, Навтизин) додавати поступово, старанно вмішувати після кожної нової порції. Розчин буде поступово приймати густу консистенцію. Наприкінці добре розім’яти його пальцями.

Як з легкого пластиліну зробити слайм

Ще один варіант основи, але вже не рідкий, а, навпаки, твердий. Насправді, якщо точніше, напівтвердий. Іграшки на легкому пластиліні виходять більш повітряними й еластичними, не вологими й тягучими, а тістоподібними.

З гелем для душу

Пластилін дістати з пакету, зігріти у руках і розім’яти. Розгорнути на долоні, долити невелику кількість гелю для душу, пом’яти, поки не зникне рідина. Гель додавати потроху і змішувати його з пластиліном до тих пір, поки він не набуде необхідної консистенції.

З жувальними гумками та водою

Жуйки (до десяти подушечок) залити окропом. Почекати поки вони розкиснуть та охолонуть до комфортної температури, зробити з них один клубочок, розтягнути. Зайве злити, а гумки змішати з пластиліном. Розтягувати й розминати до тих пір, поки не отримаєте бажану щільність та в’язкість.

З гелем для душу, кремом та піною

Розім’яти пакетик легкого пластиліну (10-13 г) у долонях, змішати у зручному посуді з двома чайними ложками гелю, двома столовими – піни й додати по одній чайній води і крему. Вимішувати до однорідного стану. На початковому етапі розмішуйте ложкою, потім краще продовжити вручну.

Як зробити слайм з маски-плівки

Напіврідкий базис, відмінно приймає густу консистенцію у компанії аптечних препаратів та інших засобів побутової хімії.

З тетрабората натрію

У склянку з рідиною (приблизно 200 мл) додати 2 чайні ложки тетрабората натрію. Це не дорогі ліки і нетоксичні для людини. Додати 45 мл маски-плівки (цю кількість можна регулювати), добре розім’яти її у рідині. Рідка частина не зникне повністю, це нормально: коли маска почне загущуватись під пальцями, дістаємо її з мокрого посуду і поміщаємо у сухий, залишивши відпочити на 10-15 хв. Залишається тільки розім’яти грудок, щоб він став більш еластичним, і можна починати розтягувати його, як заманеться.

З піною й кремом

Що знадобиться:

  • маска-плівка (пропорції рецепту наведені з розрахунку на об’єм 75 мл, тобто цілий тюбик середнього розміру);
  • піна для гоління – 30-45 мл;
  • крем – 1 чайна ложка;
  • крем-паста Теймурова (аптечний засіб від пітливості) – половина ч.л.;
  • барвник – за бажанням.

Перемішати маску з піною, крапнути фарбу. Після досягнення однорідної консистенції додати крем-пасту, замішувати до згущення. Якщо лизун став занадто густим, але продовжує прилипати до рук, можна крапнути ще крем-пасти і добре перемішати.

З содою та розчином для контактних лінз

Беремо потрібний обсяг маски, додаємо гідрокарбонат. Точних пропорцій тут немає: можна використати 75 мл засобу і соду-порошок на кінчику ножа, а можна 170 та дрібку гідрокарбонату. Кількість крапель теж опціонально: у цьому рецепті слайму густота регулюється за допомогою розчину для лінз за бажанням слаймера. Суміш ретельно розминаємо. Вона вважається готовою тоді, коли вже не прилипає до шкіри.

З содою, піною для гоління й освіжувачем повітря

Рівні частини рідких інгредієнтів покласти до миски. Розпорошити на них освіжувач, ще раз перемішати. Додати до суміші гідрокарбонат натрію, повторно перемішати. Лизун повинен добре відділятися від посуду. Готуючи за цим рецептом слід добре провітрювати приміщення, а ще кращим буде готувати іграшку на свіжому повітрі.

З содою і спреєм для ніг

Вилити у посуд 1-2 столових ложки маски. Трохи додати води, перемішати. Бризнути на суміш, що вийшла, спреєм Теймурова. Досипати третину чайної ложки соди-порошку. Перемішувати до згущення, регулювати в’язкість додаванням спрею.

З канцелярської туші

Середній тюбик маски вилити у контейнер, приготовлений заздалегідь, поступово додавати до маски канцелярську туш. Консистенцію регулювати на око, вносячи при необхідності нову порцію туші й ретельно перемішувати кожен раз після цього. Готовий слайм стає еластичним й легко відходить від стінок.

Хендгам із зубної пасти й лосьйону для тіла

Знадобиться дві маленьких пасти або одна велика. Видавлюємо їх до тарілки чи контейнеру, які підходять до розігрівання у мікрохвильовій печі. Можна додати барвник. Ставимо підігріватися на півхвилини, дістаємо, перемішуємо. Повторюємо до тих пір, поки зубна паста не стане схожою на жувальну гумку. Даємо охолонути, злегка розминаємо. Лосьйон додаємо на око, невелику кількість: він необхідний лише для пом’якшення. Якщо жуйка ще все жорстка, додайте до неї пару крапель дитячого або іншого зволожуючого масла.

Тверде мило, сода, краплі для носа та вода

Мило розім’яти до однорідності. Для цього потрібно розрізати його на смужки або використовуйте готові мильні пелюстки. Подрібнене мило трохи змочити, додати декілька крапель препарату від нежиті й барвник, якщо бажаєте, перемішати. Фінальний крок – щіпка соди. Перемішувати до готовності. Ознакою того, що іграшка досягла оптимальної щільності буде легкість, з якою вона відходитиме від стінок ємкості, у якій знаходиться.

Хендгам з мильних бульбашок, соди й крапель для носа

Беремо 10 мл мильного розчину (краще використовувати рідину для бульбашок, які не лопаються), змішати з невеликою кількістю води й вилити у ємкість. Додати щіпку гідрокарбонату, перемішати та приєднати до суміші трохи крапель. Ними ж регулюється в’язкість: якщо отримана маса здається занадто рідкою, додаємо ще. Готовий лизун без проблем відходить від стінок контейнера.

Як зробити слайм без піни для гоління і тетраборату натрію

Знадобиться:

  • миючий засіб – 15 г;
  • борошно – 100 г;
  • тепла вода – 0,1 л.

У контейнері змішати теплу воду й миючий засіб. Поступово додавати муку, постійно помішуючи, довести до однорідного стану. Відправити до холодильника на годину. Дістати, промити холодною водою, просушити серветкою. Розім’яти до бажаної консистенції.

Як зробити лизун без загущувача

Складно, але можливо: в якості загусника використовується тетраборат натрію або клей. Ці речовини можна замінити звичайною мукою чи крохмалем-порошком. Основою може стати будь-який миючий засіб. У суміш обов’язково додаємо воду, але поступово, старанно розмішуємо після кожної порції рідини. Лизун у цьому випадку виходить напівтвердий й добре тягнеться, досить вологий та еластичний.

Що ще корисно знати

Готову антистрес-іграшку краще зберігати у закритому контейнері, щоб вона не завітрювалась й не ставала твердою. Якщо це все ж таки трапилось, у контейнер з нею можна додати трохи рідини та закрити його на ніч кришкою. Волога вбереться й еластичність повернеться.

Не кидайте іграшку на підлогу, бо до неї причепиться пил й смітинки та текстура не буде вже такою приємною. Після ігор потрібно вимити руки. Не можна облизувати ні лизун, ні долоні, у яких він побував, навіть, якщо ви граєте домашньою, зробленою власноруч іграшкою-антистрес. Це негігієнічно й досить шкідливо.

Дотримуйтесь техніки безпеки при використанні засобів побутової хімії та аптечними препаратами й розслабляйтеся у своє задоволення. Всім слайм!