Citrus Logo Image

Що таке конвекція в духовці та як вона працює

178 переглядів

100%

Зміст:

Якщо запитати поради щодо вибору гарної духовки у Гугла або знаючих людей, вони обов’язково скажуть, що краще обирати моделі з конвекцією. Ця опція розширює функціонал духової шафи й робить процес приготування в ньому простим та зручним. Підтверджуємо на правах людей знаючих — це справді так: конвекція сильно вдосконалює готування, прискорює його та робить страви кращими. Як це відбувається та якою буває ця функція, розповідаємо докладніше.

Як працює духовка?

Перш ніж розбиратися із тим, що таке конвекція, розберемо будову духової шафи загалом.

У класичному варіанті духовка обладнана нагрівальними елементами, що розташовані знизу. Лист з їжею розміщують над ними на декількох рівнях. В цьому і полягає головний недолік старих моделей: через нерівномірне прогрівання всередині шафи страви можуть підгоряти знизу, але залишатися сирими зверху, де за запікання відповідає нагріте повітря. У природних умовах нагріте повітря стає легшим й піднімається, а на його місце опускається більш важке холодне.

Процес переміщення повітряних мас повторюється до рівномірного прогрівання, це і є конвекція: у загальному сенсі вона є типом теплообміну, при якому легкі й важкі шари повітря переміщуються відносно один одного, поки не зрівняються у температурі. У таких умовах не вийде готувати більш ніж на одному листі: доведеться або постійно міняти їх місцями, або використовувати один лист за раз.

Від цих недоліків духову шафу позбавляє вбудований вентилятор – саме він відповідає за конвекцію.

Що таке конвекція у духовці?

За великим рахунком – те саме, що й поза духовкою: це все те ж перемішування повітряних потоків, але у пристроях з конвекторами процес перемішування відбувається примусово. Роль конвектора найчастіше виконує вентилятор, вбудований у задню стінку камери. Деякі моделі укомплектовуються верхніми й навіть бічними нагрівачами, але навіть при їх відсутності страви, приготовлені у конвекційних пристроях, пропікаються швидше й краще.

Якою вона буває?

Розрізняють два основні типи конвекції у духових шафах:

  • природна, вона стандартна;
  • примусова, за яку відповідає вентилятор.

Також вона буває сухою та вологою (паровою), при якій повітря всередині нагрівальної камери насичується парою.

В залежності від структури механізму роль конвектора може виконувати:

  • вентилятор. Найпростіший вид механізму, завдання якого – забезпечити циркуляцію розігрітого повітря;
  • вентилятор обладнаний кільцевим нагрівачем. Ефективніший за попередній: завдяки додатковому нагріванню лопаті формують потоки вже гарячого повітря, і температура всередині камери зростає швидше;
  • два вентилятори. Встановлення одразу двох конвекторів зонує духову шафу й дозволяє готувати одразу на кількох рівнях, не турбуючись за рівномірність пропікання їжі;
  • вологий конвектор. Вентилятор укомплектовується резервуаром з водою, яка випаровується при підвищенні температури в камері, а лопаті розганяють пару по всій шафі.

Деякі моделі обладнані режимом посиленої конвекції: у ньому лопаті працюють потужніше, на більш високих обертах, щоб забезпечити більш швидке прогрівання духової шафи й сформувати апетитну скоринку на продуктах, що запікаються.

Навіщо взагалі потрібна конвекція?

З тим, що ця функція прискорює прогрівання печі, ми розібралися. Тепер про те, що це дає.

  • Економія часу та ресурсів. Більш швидке нагрівання = менше часу на готування, а це означає, що обід чи вечеря потрапить на стіл швидше за умовами менших витрат електроенергії або газу.
  • Можливість готувати одразу кілька страв. Знову ж таки економить час, сили та ресурси при повному звільненні від необхідності міняти листи місцями й взагалі відкривати духовку до готовності продуктів;
  • Рівномірне та повне прожарювання. Навіть якщо готуєте рибу, тушку птиці або великий шматок м’яса.
  • Хрумка скоринка при меншій кількості масла. У моделях із сухою конвекцією жар усередині печі змушує їжу «схоплюватися» скоринкою, замикаючи всередині усі соки. Ефект виходить той же, що і на сковорідці, але без олії та підсмажування.
  • Приготування їжі на пару. Вологі конвекційні камери можуть приготувати продукти так само, як пароварка. Це особливо важливо для тих, хто дбає про свій раціон або дотримується дієти за медичними показаннями.
  • Оперативне розморожування. Заготоване тісто чи м’ясо конвекційні печі допоможуть розморозити набагато швидше, ніж при пасивному нагріванні.

Як використовувати режими конвекції?

Конвекційна піч сповнена можливостей для тих, хто вміє правильно нею користуватися. Схеми вмикання залежать від комплектації, але загальні рекомендації щодо використання конвекції такі:

  • Обдув + низькі температури (до 50-60 ° C) – ідеальний режим для розморожування, сушіння (наприклад, фруктів) та підняття тіста.
  • Волога – режим для випікання здоби, пропарювання їжі та стерилізації посуду.
  • Вентилятор + підігрів знизу – варіант для булочок, піци та відкритих пирогів.
  • Обдув + верхнє нагрівання – запікання із скоринкою.
  • Верхній + нижній нагрів (опціонально – бічний) з працюючим конвектором – оптимальний режим для роботи з декількома листами або великими шматками м’яса/риби/птиці.

Особливості конвекції у газовій плиті

Їх небагато: від звичайної електричної духовки газову відрізняє тільки локалізація джерела тепла (виключно знизу) та особливості конструкції (конвекційні лопаті влаштовані таким чином, щоб не погасити вогонь). На випадок, якщо вогонь все ж таки згасне, такі плити часто обладнують функцією припинення подачі газу, щоб уникнути створення аварійних ситуацій.

Через конструктивні особливості поміщати лист з їжею у газову конвекційну духовку бажано після того, як вона прогріється. Зазвичай для цього вистачає 10-20 хвилин (залежно від встановленого температурного режиму).

Конвекція з грилем

Сподобається любителям їжі «з багаття»: з грилем можна приготувати м’ясо або птицю на рожні одним великим шматком. У поєднанні з конвекцією гриль буває двох видів:

  • аерогриль, що працює у стандартному режимі;
  • турбогриль, що є більш потужною програмою готування.

І у першому, і у другому випадках можна зробити, наприклад, шашлик без мангалу, але з функцією турбогрилю приготування страви займе набагато менше часу.

Тепер ви маєте уяву, як працюють конвекційні плити та у чому їх переваги. Викидати свою звичну піч заради конвекційної не обов’язково, але якщо ви придивляєтесь до нової моделі, варіант з обдуванням складе хорошу конкуренцію пропозиціям без конвекції.