Зміст:
Якщо запитати поради щодо вибору гарної духовки у Гугла або знаючих людей, вони обов’язково скажуть, що краще обирати моделі з конвекцією. Ця опція розширює функціонал духової шафи й робить процес приготування в ньому простим та зручним. Підтверджуємо на правах людей знаючих — це справді так: конвекція сильно вдосконалює готування, прискорює його та робить страви кращими. Як це відбувається та якою буває ця функція, розповідаємо докладніше.
Перш ніж розбиратися із тим, що таке конвекція, розберемо будову духової шафи загалом.
У класичному варіанті духовка обладнана нагрівальними елементами, що розташовані знизу. Лист з їжею розміщують над ними на декількох рівнях. В цьому і полягає головний недолік старих моделей: через нерівномірне прогрівання всередині шафи страви можуть підгоряти знизу, але залишатися сирими зверху, де за запікання відповідає нагріте повітря. У природних умовах нагріте повітря стає легшим й піднімається, а на його місце опускається більш важке холодне.
Процес переміщення повітряних мас повторюється до рівномірного прогрівання, це і є конвекція: у загальному сенсі вона є типом теплообміну, при якому легкі й важкі шари повітря переміщуються відносно один одного, поки не зрівняються у температурі. У таких умовах не вийде готувати більш ніж на одному листі: доведеться або постійно міняти їх місцями, або використовувати один лист за раз.
Від цих недоліків духову шафу позбавляє вбудований вентилятор – саме він відповідає за конвекцію.
За великим рахунком – те саме, що й поза духовкою: це все те ж перемішування повітряних потоків, але у пристроях з конвекторами процес перемішування відбувається примусово. Роль конвектора найчастіше виконує вентилятор, вбудований у задню стінку камери. Деякі моделі укомплектовуються верхніми й навіть бічними нагрівачами, але навіть при їх відсутності страви, приготовлені у конвекційних пристроях, пропікаються швидше й краще.
Розрізняють два основні типи конвекції у духових шафах:
Також вона буває сухою та вологою (паровою), при якій повітря всередині нагрівальної камери насичується парою.
В залежності від структури механізму роль конвектора може виконувати:
Деякі моделі обладнані режимом посиленої конвекції: у ньому лопаті працюють потужніше, на більш високих обертах, щоб забезпечити більш швидке прогрівання духової шафи й сформувати апетитну скоринку на продуктах, що запікаються.
З тим, що ця функція прискорює прогрівання печі, ми розібралися. Тепер про те, що це дає.
Конвекційна піч сповнена можливостей для тих, хто вміє правильно нею користуватися. Схеми вмикання залежать від комплектації, але загальні рекомендації щодо використання конвекції такі:
Їх небагато: від звичайної електричної духовки газову відрізняє тільки локалізація джерела тепла (виключно знизу) та особливості конструкції (конвекційні лопаті влаштовані таким чином, щоб не погасити вогонь). На випадок, якщо вогонь все ж таки згасне, такі плити часто обладнують функцією припинення подачі газу, щоб уникнути створення аварійних ситуацій.
Через конструктивні особливості поміщати лист з їжею у газову конвекційну духовку бажано після того, як вона прогріється. Зазвичай для цього вистачає 10-20 хвилин (залежно від встановленого температурного режиму).
Сподобається любителям їжі «з багаття»: з грилем можна приготувати м’ясо або птицю на рожні одним великим шматком. У поєднанні з конвекцією гриль буває двох видів:
І у першому, і у другому випадках можна зробити, наприклад, шашлик без мангалу, але з функцією турбогрилю приготування страви займе набагато менше часу.
Тепер ви маєте уяву, як працюють конвекційні плити та у чому їх переваги. Викидати свою звичну піч заради конвекційної не обов’язково, але якщо ви придивляєтесь до нової моделі, варіант з обдуванням складе хорошу конкуренцію пропозиціям без конвекції.