Citrus Logo Image

Як прибрати запахи з холодильника раз і назавжди: радять експерти

380 переглядів

Зміст:

Холодильник – святая святих сучасної кухні. Приємно ввечері відчинити дверцята і при світлі LED-лампочки поласувати тістечком або шматочком тортика. Але іноді, замість божественних ароматів свіжих продуктів нас зустрічає сморід. І що страшно, цей сморід добре вбирають інші продукти. А також ним просочуються пластикові стінки, ущільнювач, металеві поверхні. Виникає питання: як прибрати запах у холодильнику, і що робити, щоб він більше не з'являвся?

Звідки береться сморід: запах у холодильнику причини

Надмірне захаращення камери

Кожен продукт має неповторний аромат. Але коли в одній герметичній камері знаходиться багато їжі, виникає своєрідний букет запахів, на жаль, не завжди приємний.

Зіпсовані продукти через недотримання термінів зберігання

Протухле м'ясо створює жахливий трупний запах. Зіпсована риба з супермаркету, гнилі банани або скисле молоко – букет просто чарівний.

Неправильне зберігання

Найпростіший спосіб прибрати запах із холодильника без миття – зберігати їжу в герметичних пластикових контейнерах. Якщо ж приносите продукт із магазину в упаковці, не забувайте її щільно закривати, перш ніж поставити продукт у холодильник.

Несправності холодильника або відсутність профілактики також призводять до появи смороду:

  • гнила риба або м'ясо – це ознаки появи цвілі, засмічення дренажних стоків і отворів;
  • запахи з морозилки в холодильному відсіку – несправна система обдування;
  • хімічні запахи (аміак, розчинник або рідина для зняття лаку) – можливий витік фреону;
  • палена гума або пластмаса - ймовірність короткого замикання або плавлення проводки.

Таким чином, щоб ефективно прибрати запах із холодильника, потрібно розібратися з його причиною. Якщо маєте справу з технічними неполадками, краще звернутися до сервісного центру. Розморожування, навіть якщо у вас No Frost, здебільшого допомагає усунути неприємні аромати та усунути цвіль. А іноді досить використовувати "бабусині" засоби, щоб позбутися смороду.

Підручні "народні" засоби для усунення запахів

Пропонуємо кілька простих рекомендацій, як прибрати запах із холодильника за допомогою засобів, які є на кожній кухні. Рекомендується спочатку виконати розморожування, а потім використовувати підручні засоби.

Чим прибрати запах у холодильнику:

  • Харчова сода

Натуральний абсорбент. Соду змішують із водою для отримання кашки, якою ретельно протирають усі поверхні, і залишають у такому вигляді на деякий час, потім змивають. Сода, вона ж гідрокарбонат натрію, має слаболужну реакцію, тобто, не тільки вбирає запахи, а й дезінфікує. Насипте трохи соди в блюдце та залиште у відкритому вигляді, щоб вона вбирала неприємні запахи.

  • Столовий оцет

Звичайний оцет допоможе прибрати тухлий запах із холодильника, а також видалити плями цвілі на стінках. Оцет має власний різкий аромат, але він швидко вивітрюється, після чого залишається відчуття свіжості та чистоти.

  • Лимон

Кілька крапель свіжовичавленого лимонного соку на злегка вологу губку допоможуть усунути запахи риби, протухлого м'яса і медикаментів. Також він має дезінфікуючі властивості, ефективний проти грибка і цвілі. Якщо ж холодильник старий і встиг сильно засмердітися, мікс лимона і горілки в пропорції 1:10 усуне запах і вб'є мікроби.

  • Нашатирний спирт

Ідеальний засіб, який допоможе усунути найсильніший сморід. З нашатирем працюють у гумових рукавичках і захисній масці. Перед використанням холодильник потрібно відключити і розморозити. Протріть поверхні розчином нашатирного спирту 1 ст. л. на літр води, і залиште дверцята відчиненими на ніч до повного вивітрювання і висихання.

  • Перекис водню

Цей засіб, який присутній в будь-якій домашній аптечці, допоможе не тільки прибрати неприємний запах у холодильнику, а й позбутися жовтих плям на пластику. Його можна розпорошити з пляшки з дозатором, або приготувати розчин 1 ч. л. на літр води і гарненько протерти поверхні. Залиште розчин на деякий час, після чого холодильник слід витерти насухо ганчіркою.

Вивести запахи з холодильника допоможуть й інші засоби:

  • етиловий спирт або звичайна горілка;
  • господарське мило;
  • хлоровмісний відбілювач – після його застосування агрегат потрібно добре вимити та залишити провітрюватися на всю ніч з відкритими дверцятами.

Крім того, у продажу є ефективні та сильнодіючі засоби для виведення запахів.

Що покласти в холодильник для усунення запахів

Якщо не бажаєте, щоб сморід з'явився знову, усунути запах у холодильнику можна без миття та розморожування. Для цього використовують адсорбенти – речовини, що поглинають сморід.

Що покласти в холодильник, щоб прибрати запах:

  1. Цитруси – лимони, апельсини, мандарини, а також їхня шкірка;
  2. Активоване вугілля – кілька таблеток розтерти в порошок і покласти в блюдце;
  3. Скибочки житнього хліба;
  4. Картопля або цибулина розрізані навпіл;
  5. Рис;
  6. Кавові зерна, деякі домогосподарки застосовують також свіжозаварену каву, попередньо остудивши її;
  7. Спеції з сильним і приємним ароматом – гвоздика, базилік, чебрець, ваніль;
  8. Сіль, цукор, чайні пакетики, зім'ята газета в морозилці – теж добре поглинають небажані "аромати".

Адсорбенти ефективно вбирають сморід, але не забувайте їх регулярно міняти. Однак, у разі появи цвілі та грибка вони навряд чи допоможуть позбутися смороду. Зазначимо, що в продажу можна знайти спеціальні фільтри-поглиначі з антибактеріальним ефектом для холодильної та морозильної камер.

Як прибрати цвіль із холодильника

Цвіль і грибок – небезпечні для здоров'я і заражають спорами продукти. Дієвий спосіб видалити запах у холодильнику і позбутися цвілі:

  • відключіть агрегат від електромережі та дайте йому розморозитися;
  • дістаньте всі знімні елементи і замочіть їх;
  • ретельно промийте внутрішні поверхні – мити потрібно дуже якісно кожен квадратний сантиметр;
  • залиште холодильник сохнути і провітрюватися з відкритими дверима на ніч.

Для миття можна використовувати всі перераховані вище підручні засоби. Найефективнішими з них для боротьби з цвіллю називають:

  • розчин із харчової соди;
  • оцет столовий;
  • господарське мило.

Допускається застосування засобів для миття посуду. Окремий момент – як прибрати цвіль із гумки холодильника? Щоб ущільнювач не втратив еластичність, його рекомендують мити за допомогою:

  • звичайної зубної пасти – не тільки вбиває спори грибка, а й відбілює гумку;
  • пастою з прального порошку з ензимами (можна також зняти гумку і замочити її у воді з пральним порошком);
  • сумішшю води й оцту – допомагає позбутися цвілі та жовтизни.

Ще один спосіб видалити запах у холодильнику і вивести цвіль – обробити холодильник ультрафіолетом. Для цього знадобиться спеціальна лампа. Однак, якщо такої можливості немає, ретельне миття описаними вище методами також гарантує хороші результати.

Профілактика появи запахів

Ми розглянули чисельні методи прибрати неприємний запах у холодильнику. А тепер розповімо, як запобігти їхній появі в майбутньому:

  1. Регулярне розморожування та очищення

    Камери зі статичною системою охолодження розморожують по-старому, відключаючи від мережі для відтавання льоду. Запах у холодильнику ноу фрост також може з'являтися, якщо його довго не мити. Вимкніть агрегат від мережі, дайте йому провітритися і відтанути, гарненько вимийте всі поверхні та гумку ущільнювача. Робити це потрібно хоча б один – два рази на рік. У холодильниках з крапельною системою потрібно мити дренажний стік.
  2. Правильне зберігання продуктів

    Використовуйте герметичні пластикові контейнери, тримайте продукти в щільно закритій тарі. Уважно перевіряйте терміни зберігання, щоб ніщо не засмерділось і не довелося витрачати час на усунення смороду.
  3. Дотримання елементарних правил експлуатації

    Підтримуйте чистоту, не відкладайте на потім витирання пролитого молока або кефіру. Правильно розкладайте продукти. Оптимальний рівень заповнення холодильника – три чверті. Встановлюйте холодильник якомога далі від нагрівальних приладів. Своєчасно реагуйте на тривожні "дзвінки" у вигляді сильного шуму або появи запахів горілого пластику.

Якщо дотримуватися цих нехитрих правил, холодильник працюватиме справно, а продукти в ньому завжди будуть свіжими.