Citrus Logo Image

Підключення телефону до телевізора: тестуємо всі можливі способи

189 переглядів

auto

Зміст:

Bluetooth навушники - один із найпопулярніших мобільних аксесуарів. Для музики або спілкування телефоном навряд чи можна знайти щось більш зручне. Наша стаття про те, як під'єднати бездротові навушники до Андроїда або айфона, допоможе насолодитися кришталево чистим звучанням та іншими функціями TWS вкладишів.

100%

Одна з переваг сучасних "розумних" пристроїв – вони легко інтегруються один з одним. І якщо у вас є смартфон Андроїд або Айфон, його можна з'єднати зі Смарт ТВ, щоб хвалитися фотографіями з відпустки або дивитися Ютуб на великому екрані. У нашій статті про те, як під'єднати телефон до телевізора, розглянемо всі можливі варіанти.

Дротове підключення телефону до ТВ

Сьогодні у світі панують блютуз і вай-фай технології, але дроти, як і раніше, застосовують для передавання медіафайлів і контенту, оскільки вони забезпечують просте, стабільне і швидке підключення. При цьому за допомогою проводів ви можете під'єднати смартфон навіть до звичайного телевізора без Смарт ТБ і Вай-Фая.

USB

Один з найпростіших способів, тому що USB-кабель є у кожного власника смартфонів на Андроїд. Щоб підключити телефон до телевізора через USB, потрібно з'єднати відповідні USB-порти проводом від зарядки. Щоправда, режим роботи USB передбачає використання смартфона як флеш-накопичувача. Тобто, ви зможете виводити на екран лише медіафайли: фотографії, картинки, завантажені відео тощо.

На TV для налаштування потрібно перейти в меню і вибрати джерело сигналу – порт USB. У деяких інших моделях необхідно вибрати режим накопичувача – USB. Все інтуїтивно просто і зрозуміло. Навігація по пам'яті смартфона можлива з пульта ДУ. Але не всі формати і розширення файлів можуть відтворюватися на екрані ТВ.

HDMI

Більш просунутий спосіб, який дасть змогу дублювати екран смартфона на ТВ, транслювати відео з Ютуб і навіть запускати улюблені мобільні іграшки. Якщо бажаєте підключити телефон до телевізора через HDMI, потрібен спеціальний адаптер USB-C to HDMI, який з'єднає роз'єми USB-C на смартфоні з HDMI-портом на Smart TV.

Послідовність дій:

  • з'єднайте обидва пристрої кабелем;
  • зайдіть у налаштування Smart TV, де потрібно вибрати як джерело сигналу HDMI-роз'єм - їх може бути кілька;
  • насолоджуватися дублюванням картинки зі смартфона на екрані ТВ.

Зручний інтерфейс підключення, але якщо якість HDMI шнура низька, можуть виникати затримки звуку. Тому варто розщедритися на фірмові перехідники та кабелі.

MHL порт

Нерідко буває так, що у нас вдома завалявся старий смартфон ще з microUSB і хочеться подивитися збережені на ньому фото і відео. Користувачів цікавить питання чи можна під'єднати телефон до телевізора, якщо замість більш поширеного сьогодні Type-C використовується застарілий інтерфейс microUSB. Відповідь буде позитивною – все можливо, якщо захотіти.

У такому разі використовується інтерфейс MHL, який об'єднує функціональність HDMI і MicroUSB. Перед купівлею перехідника MicroUSB-HDMI потрібно перевірити, чи підтримує ваш смартфон MHL. Для цього скачайте додаток MHL Checker. Якщо підтримує, прив'язати телефон до телевізора по MHL простіше простого:

  • з'єднайте відповідні роз'єми microUSB і HDMI;
  • у налаштуваннях телевізора встановіть джерело сигналу MHL (HDMI).

Якщо телефон і телевізор не підтримують технологію MHL, можна купити MHL-адаптер із вбудованим MHL-модулем. Перевага цієї технології в тому, що вона дає змогу транслювати і виводити зображення з телефону на ТВ, серфити в інтернеті, загалом, повністю дублювати екран смартфона на телевізор.

SlimPort

Ще один спосіб під'єднати смартфон до телевізора через microUSB. Приєднання до телевізора може виконуватися через HDMI або DisplayPort. Мінус цього способу – в підключеному стані смартфон не заряджається від ТВ. Метод підходить для виведення відео та аудіо, трансляції онлайн. Загалом зручний спосіб для власників телефонів з мікро ЮСБ.

Mini DisplayPort

Якщо потрібно підключити телефон до старого телевізора, випущеного між 2008-2018 роками, можна спробувати цей метод. Mini DisplayPort – застарілий нині інтерфейс, наступником якого став USB Type-C. Знову ж таки, для коректної роботи будуть потрібні спеціальні адаптери і перехідники. Його також використовують для синхронізації старих серій Айфон зі Смарт ТВ через роз'єм Lightning. Залежно від того, яка у вас модель TV, ви зможете використовувати телефон як накопичувач, або для трансляції відео з інтернету.

Lightning Digital AV Adapter (для iPhone)

Цей адаптер дає змогу під'єднувати Айфон до телевізора через HDMI. Підтримує функцію дублювання iPhone на екран телевізора. Для підключення потрібно:

  • вставити адаптер у Lightning роз'єм на Айфоні;
  • під'єднати інший кінець адаптера до HDMI кабелю від телевізора;
  • слідувати інструкціям на екрані iPhone для підтвердження конекту.

У принципі, нічого складного, за винятком того, що вам знадобиться купити оригінальний Lightning Digital AV Adapter і HDMI-шнур.

Підключення старих ТВ до смартфона без HDMI

Якщо у вас дійсно старий ТВ, не тільки без Smart TV і Вай-Фая, а й без HDMI-роз'єму, можна спробувати під'єднати телефон до телевізора через аналогові RCA-виходи, які у просторіччі називають тюльпанами. Доведеться також розщедритися на купівлю перехідника або кабелю RCA-USB-C (microUSB). Ну, а далі все йде за накатаною схемою:

  • об'єднуємо обидва девайси через порти;
  • у налаштуваннях телевізора шукаємо джерело сигналу – RCA;
  • отримуємо доступ до файлової системи смартфона;
  • намагаємося відкрити файли, які нас цікавлять.

Цей метод дає змогу відтворювати вже завантажені файли за умови сумісності форматів. Три тюльпани призначені для трансляції звуку і картинки, два тюльпани (білий і червоний) – для відтворення аудіо.

Бездротові способи під'єднати смартфон до TV

Бездротові технології сьогодні використовуються повсюдно, тому немає нічого дивного, що є безліч способів під'єднати телефон до телевізора без дротів і без купівлі різноманітних перехідників. Розглянемо найбільш популярні варіанти.

Wi-Fi Direct

Зручно і швидко. Обидва пристрої повинні перебувати в одній мережі Wi-Fi. Для того щоб підключити телефон до телевізора через Wi-Fi, потрібно:

  • активувати Wi-Fi Direct на телефоні – перейдіть у налаштування Wi-Fi. На деяких моделях ця функція вмикається тільки разом із GPS;
  • увімкнути Wi-Fi Direct на телевізорі через налаштування бездротового зв'язку;
  • почекати, поки девайси "знайдуть один одного" – назва телефону з'явиться в списку доступних пристроїв;
  • підтвердити конект.

Хороша функція, яка дає змогу ділитися фото і відео з телефону прямо на екран Смарт ТВ.

DLNA

Технологія для відтворення медіафайлів зі смартфона на екрані ТВ. Щоб скористатися нею, переконайтеся, що ваші пристрої підтримують цей метод бездротового підключення. Якщо ж ні, доведеться купити спеціальний адаптер на ТВ – донгл медіаплеєр. А на телефон необхідно встановити додаток BubbleuPnP. Також вкрай бажана висока пропускна здатність Wi-Fi маршрутизатора.

Інструкція з активації:

  • підключіть пристрої до домашньої мережі Вай-Фай;
  • активуйте DLNA в TV;
  • на телефоні відшукайте файл, який вас цікавить;
  • знайдіть кнопку поділитися і виберіть бездротовий монітор.

Цей стандарт дає змогу об'єднати всі гаджети, під'єднані до одного маршрутизатора, в єдину цифрову мережу. Що дуже зручно, адже відео з телефону можна буде миттєво передавати на ноутбук, планшет або інший телефон.

Bluetooth з'єднання

У налаштуваннях телевізора в розділі бездротові мережі потрібно перевірити, чи підтримує TV цей інтерфейс. Можна також використовувати Bluetooth адаптер, який встановлюється в USB-порт. Якщо вам вдалося під'єднати телефон до телевізора через блютуз, це ще один спосіб ділитися медіаконтентом із файлової пам'яті смартфона без затримок.

Apple AirPlay для підключення iPhone до Smart TV

До недавнього часу у користувачів виникали труднощі з шерінгом контенту з Айфона. Доводилося купувати недешеву приставку Apple TV. Приблизно з 2018 року багато моделей ТВ почали підтримувати технологію Apple AirPlay першого або другого покоління для бездротового передавання контенту з Айфона на ТВ. Якщо у вас саме такий телевізор, під'єднати Айфон не складе труднощів:

  • обидва пристрої перебувають в одній мережі Wi-Fi;
  • у налаштуваннях бездротового з'єднання на ТБ вмикаємо Apple AirPlay;
  • на Айфоні заходимо в налаштування і обираємо "Відеодублювання", має відобразитися назва ТВ;
  • підтверджуємо конект і насолоджуємося дзеркальним відображенням свого iPhone 15 Pro Max на екрані Smart TV Samsung, Philips або навіть Ківі.

Якщо ж телевізор без підтримки вбудованого AirPlay, необхідна приставка Apple TV, яка підключається через HDMI.

Miracast

Цю технологію підтримують більшість сучасних телевізорів:

  • вмикаємо Міракаст у налаштуваннях ТВ;
  • у телефоні шукаємо функцію Miracast або будь-яку іншу для передачі контенту на бездротовий монітор (щоб дивитися Ютуб, можна просто натиснути на значок екрана і поділитися);
  • чекаємо поки гаджети не законектяться;
  • насолоджуємося відео на великому екрані.

Щоб функція працювала нормально, пристрої мають бути в одній мережі Вай-фай.

Chromecast

Аналог Miracast, розроблений компанією Google. Для сучасних телевізорів на базі ОС Android TV достатньо, щоб смартфон перебував з ними в одній мережі. Chromecast використовують як для стримінгу відео з телефона, так і для дублювання екрана або відтворення файлів.

Якщо ж у вас, наприклад, телевізор на базі іншої ОС – WebOS LG або Tizen від Samsung, можливо, знадобиться купівля спеціального медіаплеєра Chromecast. Також його можна купити для старих ТВ без підтримки Smart TV – приставку підключають через HDMI.

 

FAQ: популярні запитання та їхні розв'язання

За описами все відбувається гладко, але на ділі користувачі можуть стикатися з різними проблемами.

  1. Як підключити телефон до телевізора Самсунг

Смартфони і ТВ Samsung ідеально взаємодіють один з одним через Samsung SmartThings або SmartView (аналог Miracast). А в нових моделях досить доторкнутися телефоном до рамки ТВ для конекту. З 2018 року всі моделі Samsung Smart TV підтримують AirPlay для iPhone. Телефони інших брендів до телевізорів Самсунг можна під'єднати будь-яким із перелічених вище способів.

  1. Чому телефон до телевізора не під'єднується

Найпоширеніше запитання – чому не під'єднується телефон до телевізора. Основні причини:

  • несумісність ОС – характерна для старих моделей електронних пристроїв;
  • не активовані функції дублювання – на старих ТВ до 2016-2018 років випуску їх потрібно активувати через меню вручну;
  • увімкнено VPN на телефоні;
  • не активовано GPS на телефоні;
  • на смартфоні та ТВ не оновлено застосунки для дублювання.
  1. Що робити, якщо телефон не підключається до ТВ

Виробники дають такі рекомендації:

  • перезавантаження телевізора і телефона;
  • вимкнення і повторне ввімкнення Wi-Fi;
  • очищення кеш і кукі на телефоні;
  • скидання налаштувань – радикальний метод;
  • скидання налаштувань телевізора.

Якщо є можливість, перевірте сполучення з іншим Смарт ТВ або іншим смартфоном. Важливо також розібратися в темі, відвідати сайт виробника, встановити офіційні додатки для дублювання екрана, ще раз уважно перевірити всі налаштування.